The New Home for the Sheet Metal Industry Forums
SheetMetalTalk
 


Go Back   Sheetmetal Talk > Sheet Metal Trade Test and Certification > Canadian Red Seal Exam

Canadian Red Seal Exam Talk about the test here.


Share This Forum!  
 
 
     

 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #121  
Old 01-02-2011, 12:54 PM
lawrencee lawrencee is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: st.john's
Posts: 28
Thanks: 1
Thanked 18 Times in 8 Posts
Default

ya im starting to get the same feeling that all provinces are different all though the sheet metal apprentice board said that they were all the same across canada...but i got the exam rundown so she said if i know whats in the rundown you should be ok...ive read this whole tread so ive got a few sample questions off here and one of my friends wrote not long ago and when he finished he went to is car and wrote what ever he could remember so that helps alot too
Reply With Quote
  #122  
Old 01-05-2011, 08:27 PM
lawrencee lawrencee is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: st.john's
Posts: 28
Thanks: 1
Thanked 18 Times in 8 Posts
Default

13 days left and starting to stress out i think i will be ok tho only thing that scares me is the engineering side of it,static pressure and heat loss lenths that sorta stuff but ive read alot lately so im praying
Reply With Quote
  #123  
Old 01-19-2011, 06:21 PM
Rob's Avatar
Rob Rob is offline
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ottawa Valley, Eastern Ontario, Canada
Posts: 447
Thanks: 42
Thanked 74 Times in 55 Posts
Default

Well, how did it go?
We're all hoping for the best.
Reply With Quote
  #124  
Old 01-19-2011, 07:46 PM
lawrencee lawrencee is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: st.john's
Posts: 28
Thanks: 1
Thanked 18 Times in 8 Posts
Default

i called my app rep and she asked if i could write tomorrow... it was better for her and i dont care when it is although i cant wait to do it now but only one more day to write and then just that long wait for the results.
Reply With Quote
  #125  
Old 01-21-2011, 05:59 PM
lawrencee lawrencee is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: st.john's
Posts: 28
Thanks: 1
Thanked 18 Times in 8 Posts
Default

hey dad i wrote my exam on Thursday..........i thought i found it kinda easy but i guess i was too confident ,i got my results back today and i got 69% i could have cried lol but im rescheduled for Feb 22. i gonna get it this time i was really nervous last time. but maby theres a couple of things you can help me with like
when drilling soft metal such as copper what kind of drill bit do you use?
Abtuse tip at fast speed
B:acute tip at fast speed
Cbtuse tip slow speed
D:acute tip slow speed

when welding a stainless steel counter top how do you help prevent warping?
A:clamp piece,place welding bar,weld towards area of most unwelded metal
B:clamp piece,place welding bar,weld towards area of already welded metal
C:tack,weld towards area of most unwelded metal
D:tack, weld towards area of already welded metal
Reply With Quote
  #126  
Old 01-21-2011, 06:35 PM
cactassdupree cactassdupree is offline
Professional Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Sunny Florida
Posts: 602
Thanks: 161
Thanked 59 Times in 50 Posts
Wink Chill

Chill plate will suck the heat away from the weld i was told once by a Welder. I don't weld much. Just a thought . du
Reply With Quote
  #127  
Old 01-22-2011, 05:57 PM
Rob's Avatar
Rob Rob is offline
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ottawa Valley, Eastern Ontario, Canada
Posts: 447
Thanks: 42
Thanked 74 Times in 55 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by lawrencee View Post
when drilling soft metal such as copper what kind of drill bit do you use?
Abtuse tip at fast speed
B:acute tip at fast speed
Cbtuse tip slow speed
D:acute tip slow speed

when welding a stainless steel counter top how do you help prevent warping?
A:clamp piece,place welding bar,weld towards area of most unwelded metal
B:clamp piece,place welding bar,weld towards area of already welded metal
C:tack,weld towards area of most unwelded metal
D:tack, weld towards area of already welded metal
69% is pretty good for first try!
You'll nail it next time.
The questions you posted are typical of the exam.
When you're under pressure, all of the answers could be correct.
For drilling soft metals, I would choose B, although that is not necessarily the answer they are looking for (who knows who writes these exams).
As for the stainless question, I dug this out of my trade school files.
Check out the highlighted sections.
From what I see here, the answer would be D.
Where's device when you need him?
Attached Images
File Type: jpg Picture 011.jpg (96.9 KB, 30 views)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Rob For This Useful Post:
lawrencee (01-23-2011)
  #128  
Old 01-23-2011, 02:43 PM
lawrencee lawrencee is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: st.john's
Posts: 28
Thanks: 1
Thanked 18 Times in 8 Posts
Default

i had another question i cant find a answer too in a office thats 20 ft x 20ft x 9ft with 3 air changes a hour how many cfms are needed?
Reply With Quote
  #129  
Old 01-24-2011, 07:24 PM
device device is offline
Professional Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Left Coast Canada
Posts: 620
Thanks: 190
Thanked 93 Times in 74 Posts
Default hmm

tack from one end to the other then weld back across the way you came.. material is clamped with heatsink after it is tacked..
never stitch weld stainless .. and always gap the other end of a but weld ..stainless tends to pull together too much when tack across a long but weld.. you must gap and let it pull together as you move from one end to the other..
as far as your question about it.. i would fail that one.. whoever wrote it was probly a tinbasher and not a tinsmith!!
Reply With Quote
  #130  
Old 02-03-2011, 08:41 PM
lawrencee lawrencee is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: st.john's
Posts: 28
Thanks: 1
Thanked 18 Times in 8 Posts
Default

1.What is the correct included grinding angle for a jobber's steel drill bit?
A.109
B.112
C.118
D.121

2.Which colour of tungsten electrode is used to weld aluminium?
A.Red.
B.Green.
C.Yellow.
D.Blue.

3.What is used to prepare a joint on cold rolled iron for brazing?
A.Acid.
B.Degreaser.
C.Grinding disk.
D.Wire brush.

4.How should a 15-m wire rope be stored?
A.Coiled dry and hung on a hook in a dry area.
B.Wound dry on a reel and stored in a dry area.
C.Lubricated, coiled, and hung on a hook.
D.Lubricated and wound on a reel.

5.What is the minimum requirement to layout a pattern for a square-to-round on centre?
A.3/4 of the plan view.
B.1/4 of the plan view.
C.1/2 of the plan view.
D.Full plan view.

6.What is the net blank cut size for a 90 14-in. diameter seven-piece elbow, used in a material handling system?

A.33.18 in. 44 in.
B.44.24 in. 44 in.
C.55.29 in. 44 in.
D.64.50 in. 44 in.

7.If 24 gauge metal is 0.686 mm (0.027 in.) thick, approximately how much must be taken from the circumference of a round pipe to make a small end?
A.3/32 in.
B.1/8 in.
C.3/16 in.
D.7/32 in.

8.A top takeoff used in a residential heating system has an equivalent length of 40 ft. with a design static pressure loss of 0.08 in./wg. What is the resulting friction loss?
A.0.032 in./wg
B.0.32 in./wg
C.3.2 in./wg
D.32 in./wg

9.Which combination of materials will corrode the quickest due to electrolysis (or galvanic reaction)?
A.Aluminium and copper.
B.Steel and copper.
C.Nickel and copper.
D.Lead and copper.

10.To allow proper air movement, what diameter of round pipe is required for a kitchen exhaust fan to move 2 000 cfm at 1 500 fpm?
A.6 in.
B.8 in.
C.12 in.
D.16 in.

11.What is the maximum allowable leakage for a 12-in. diameter duct, 250 ft. long with a leakage allowance of 6 cfm per 100 sq. ft. in surface area?

A.11.78 cfm
B.47.12 cfm
C.49.78 cfm
D.53.12 cfm

12.How much material would be required to cover a 12-in. round five-piece 90 elbow with a full throat and covered with 2 in. insulation and a 3/4 in. lap on the circumference of each gore?
A.28 5/8 in. 51 in.
B.33 3/8 in. 44 3/4 in.
C.35 3/16 in. 44 3/4 in.
D.38 3/16 in. 51 in.

13.What is the unit cooling capacity of a 3 100 cfm roof top unit with an economizer and an enthalpy difference of 6.5 Btu/lb. between the mixture air and the supply air?
A.1.80 tons
B.2.50 tons
C.6.75 tons
D.7.50 tons

14.A register is to deliver 500 cfm at a velocity pressure of 0.0126 in./wg and an AK factor of 70%. What is the register area?
A.123.32 sq. in.
B.176.17 sq. in.
C.182.89 sq. in.
D.228.80 sq. in.

15.A fan is designed to deliver 10 500 cfm (4 955 l/s) through a terminal reheat system when turning at 1 253 rpm. What corrective action should be taken if the measured fan performance is 9 960 cfm (4 700 l/s) when turning at 1 253 rpm?
A.Decrease the motor pulley size.
B.Increase the fan pulley size.
C.Tighten the fan belts.
D.Increase the motor pulley size.

16.How much material is required to fabricate an open chute 30 in. wide, with sides 12 in. high, to convey dust a vertical distance of 6 ft. and a horizontal distance of 10 ft. 4 3/4 in.?
A.30 sq. ft.
B.54 sq. ft.
C.74 sq. ft.
D.84 sq. ft.

17.What is the resulting mixture temperature if an economizer is allowing 2 000 cfm of 35F air to mix with the return air 8 000 cfm and 75F?
A.45F
B.50F
C.60F
D.65F

18.Air at 25C (77F) is capable of holding 144 grains of moisture, but is only holding 92. What is the current relative humidity?
A.32%
B.41%
C.64%
D.80%

19.What is the minimum number of support hangers required for installing roof gutters on a roof that measures 100 ft. in length?
A.23
B.26
C.30
D.34

20.What is the amount of fall when installing 45 ft. of gutter with a ratio of 1/8 in. per 10 ft.?
A.1/8 in.
B.3/8 in.
C.1/2 in.
D.9/16 in.



1.C
2.B
3.B
4.D
5.B
6.C
7.C
8.A
9.A
10.D
11.B
12.A
13.D
14.D
15.D
16.B
17.D
18.C
19.D
20.D
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to lawrencee For This Useful Post:
Bud (02-04-2011)
Reply

Tags
canadian red seal, exam

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


 

All times are GMT -6. The time now is 09:03 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.